Internationale samenwerking

Een circulaire economie is uiteindelijk alleen succesvol als veel landen eraan meedoen. Daarom hebben we internationale samenwerking nodig. De positieve impact die een circulaire economie kan hebben op klimaatverandering, biodiversiteit, vervuiling en leveringszekerheid speelt wereldwijd. De ketens van grondstoffen en afvalstromen zijn internationaal. En de impact van de Nederlandse economie ligt voor een groot deel buiten ons land. Wij werken samen met andere landen om een circulaire economie op internationale schaal te stimuleren. Dit doen we binnen de Europese Unie en daarbuiten, bijvoorbeeld via de Verenigde Naties.

Wat doet het team Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI)?

We werken internationaal op allerlei manieren met en in andere landen. Vaak met overheden, maar ook met NGO's en bedrijven. Internationaal ondersteunen we organisaties om effectieve stimulerende activiteiten op te zetten en delen we kennis en ervaring. Bijvoorbeeld over onze lerende netwerken, de Green Deals Circulair Inkopen en de verschillende Buyer Groups. We vertalen veel van onze publicaties, handleidingen, papers en de MVI-criteria in het Engels, zodat deze internationaal kunnen worden gebruikt.

We doen dit onder andere door samen te werken in verschillende internationale programma's en projecten, soms als projectleider en soms als kennispartner. Daarnaast hebben we inbreng in Europees beleid via Europese advies- en koplopersgroepen. We verzorgen internationaal presentaties, workshops en trainingen op bijeenkomsten en congressen. 

Circular and Fair ICT Pact

In juni 2021 is het Circular and Fair ICT Pact (CFIT) gelanceerd. Deelnemers van het pact werken samen om ICT circulair, duurzaam en eerlijk te maken. Omdat de ICT-sector een internationale sector is, is internationale samenwerking erg belangrijk. Bijvoorbeeld door inkoopkracht samen te voegen en de vraag naar duurzame producten af te stemmen. Zo geef je een duidelijk signaal af aan marktpartijen. Maar we moeten ook kritisch kijken naar onze eigen organisaties om de negatieve impact van ICT te verminderen. Dat kan door minder in te kopen en producten beter en langer te gebruiken. Deze uitgangspunten zijn vastgelegd in het CFIT Framework for Circular and Fair ICT Procurement. Kijk voor meer informatie op de projectwebsite van CFIT (Engels).

Circular Minds

Het project Circular Minds onderzoekt in de praktijk hoe organisaties de transitie naar een circulaire werkwijze goed kunnen maken, en wat daar organisatorisch (bestuur en beleid) voor nodig is. Publieke aanbestedingen zijn een krachtig instrument om de circulaire economie te bevorderen. Met meer dan 250.000 autoriteiten in de EU die jaarlijks ongeveer 14% van het BBP besteden aan aanbestedingen, is er enorm potentieel voor publieke organisaties om een leidende rol te spelen. Veel circulaire pilots slagen er echter niet in om een blijvende impact te creëren. Organisaties worstelen met het implementeren van een circulaire aanpak. Bijvoorbeeld omdat het niet goed aansluit op bestaande organisatiestructuren, afspraken met leveranciers of ze stuiten op weerstand en gebrek aan betrokkenheid.
 
Circular Minds richt zich op het overbruggen van deze kloof tussen circulaire ambities en de implementatie. Dat doen zij door in de praktijk op te halen waar organisaties tegenaan lopen in hun overstap naar een circulaire manier van werken. Het project richt zich op publieke organisaties en organisaties die te maken hebben met publieke inkoop en zet zich in voor:

  • Het bevorderen van nieuwe circulaire economie-initiatieven
  • Het verbeteren van beleid met praktische instrumenten.
  • Het aanmoedigen van andere denkpatronen door het verspreiden van praktische inzichten naar regionale organisaties.
  • Het opschalen van succesvolle aanpakken. 

 Aan het programma doen negen Europese landen mee, uit diverse gebieden binnen Europa. Circular Minds is een project van Interreg Europe. Het project heeft een doorlooptijd van zo'n 4 jaar, van april 2024 tot eind juni 2028.
 
Wilt u op de hoogte blijven van dit project? Twee keer per jaar wordt er een nieuwsbrief uitgebracht met daarin belangrijke projectontwikkelingen, uitnodigingen voor evenementen en mogelijkheden om in contact te komen met de Circular Minds-gemeenschap. Inschrijven voor de nieuwsbrief kan via dit formulier.

VN-programma Sustainable Public Procurement

Team MVI is lid van de strategische adviesgroep van het UNEP-programma van Sustainable Public Procurement (SPP). Vanuit deze rol adviseert Team MVI over het bevorderen van circulair inkopen en werkt aan internationale ketensamenwerkingen, zoals het Circular and Fair ICT Pact (Engels) voor de ICT-sector en het Flagship initiative Circularity in the Construction Sector (Engels) voor de bouwsector. Het SPP-programma richt zich op het delen van kennis en het bevorderen van internationale samenwerking binnen toeleveringsketens om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Voor meer informatie kunt u terecht op de Engelstalige programmapagina van SPP.

Adviesgroep Green Public Procurement

Team MVI vertegenwoordigt Nederland in de Green Public Procurement (GPP) adviesgroep. Dit is een adviesgroep van de Europese Commissie voor duurzame publieke aanbestedingen. Hier wordt Europees beleid over duurzame overheidsopdrachten besproken. Kijk voor meer informatie op de pagina van GPP (Engels). 

SPP Next

SPP Next is een groep van internationale koplopers in maatschappelijk verantwoord inkopen. Team MVI is secretaris en voorzitter van deze groep. De deelnemers aan SPP Next lopen voor op anderen op het gebied van maatschappelijk verantwoord inkopen. Ze delen inzicht en praktijkervaringen en geven gevraagd en ongevraagd advies aan de Europese Commissie.

C-PRONE

C-PRONE is een startend project om inzichten uit afgeronde projecten te delen en tegelijk mensen te verbinden die nu in vergelijkbare projecten werken. C-PRONE is bedoeld als verbindend platform voor lopende projecten en netwerken. Daarnaast wil C-PRONE een kennisbank maken om makkelijk verder te kunnen bouwen op de uitkomsten van afgeronde projecten. Internationaal is deze structurele verbinding nodig tussen bestaande kennis en initiatieven, zodat we beter kunnen delen waar iedereen aan werkt en samenwerkingen makkelijker tot stand kunnen brengen.

ProCirc

ProCirc was een Europees Interreg North Sea project van landen rond de Noordzee, waarin het team MVI de projectleiding had. Zeven landen experimenteerden met manieren om via inkoop te werken aan een circulaire economie. Hiervoor zijn meer dan 30 onderzoeksprojecten (pilots) uitgevoerd in verschillende landen. Elke pilot had als doel het gebruik van grondstoffen, het produceren van afval en de uitstoot CO2 met 20 tot 25% te verminderen. Kijk voor meer informatie op de projectwebsite van Procirc (Engels).

CityLoops

CityLoops was een Europees Horizon-2020-project. Zeven Europese steden en een aantal kennisinstellingen werkten samen aan de transitie naar een circulaire economie. In Nederland deed Apeldoorn mee. In de steden voerde CityLoops onderzoeksprojecten (pilots) uit rondom bouw- en sloopafval en organisch afval. Team MVI ondersteunde de steden bij de pilots door het delen van kennis en ervaring over circulair inkopen. Kijk voor meer informatie op de projectwebsite van CityLoops (Engels).